środa, 4 lutego 2015

Kolorowe i zdrowe, czyli o owocach i warzywach cz. II

Dwa lata temu zaczęłam cykl postów o różnych ciekawostkach związanych z warzywami i owocami. Miałam napisać drugą część, ale zapomniałam. Dopiero dziś – co może wydawać się niemożliwe – przypomniałam sobie o tym grając w grę (co ciekawe, we Fruit Ninja). W takim razie zapraszam na kontynuację postu sprzed dwóch lat.



Ojczyzną brokułów są najprawdopodobniej kraje śródziemnomorskie, ponieważ znane były już w starożytnym Rzymie. Do Polski przywędrowały w XVII w. Z uprawy tych warzyw słynie Kalabria – włoska prowincja.
Brokuły to jedno z największych źródeł witamin (im ciemniejszy kwiat, tym jest ich więcej); witaminy A, B i C zwiększają odporność, a kwas foliowy (zwany inaczej witaminą B9) razem z witaminą B12 uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Naukowcy uważają również, że brokuły zawierają substancje antynowotworowe. Składniki mineralne tych warzyw (wapń, żelazo, magnez, potas) poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.


Grejpfruty prawdopodobnie powstały przez skrzyżowanie pompeli (gatunek drzewa z rodziny cytrusów) z pomarańczą. Uprawia się je w USA, Indiach, Afryce Południowej i na Kubie.
Po raz pierwszy odkryto i opisano drzewo grejpfruta w połowie XVIII w. na wyspie Barbados (Małe Antyle). Tubylcy na Barbadosie uważali, że to nie jabłko, ale grejpfrut Ewa podała Adamowi w raju, dlatego nazwali go owocem zakazanym.
Grejpfrut uważany jest za owoc przyjazny współczesnemu człowiekowi, ponieważ ochrania organizm przez szkodliwym działaniem środowiska zatrutego chemikaliami. Zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz witamin A i C.


Borówki amerykańskie najprawdopodobniej przywędrowały na tereny dzisiejszego USA z Ameryki Południowej, gdzie do dziś są tradycyjnym przysmakiem. Do Polski trafiły pod koniec XX w.
Przypuszcza się, że 65 milionów lat temu borówki skubały dinozaury, ponieważ ślady tych roślin znaleziono w pokładach geologicznych okresu kredowego.
Borówki amerykańskie to niskokaloryczne owoce zawierające dużo kwasu foliowego, wapnia i fosforu. Wpływają na prawidłową funkcję serca oraz poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwiększając przepływ krwi w siatkówce oka. Są zalecane osobom spędzającym dużo czasu przy komputerze.


Granaty pochodzą z Persji. Uprawiano je także w starożytnym Egipcie oraz krajach śródziemnomorskich. Obecnie są hodowane w Indiach, Ameryce Południowej i Północnej oraz Australii.
Granaty wzmacniają układ odpornościowy, mają działanie antywirusowe, leczą choroby gardła.
Hebrajczycy uznawali granaty za symbol życia, a starożytni Egipcjanie malowali je na ścianach grobowców wierząc, że jest to sposób na odrodzenie się duszy i ciała w przyszłości. Według mitów greckich granat to owoc świata podziemnego; Hades poczęstował nim Korę (Persefonę) córkę Demeter, wiążąc ją na zawsze z krainą cieni.


Do Europy pomidory trafiły z Ameryki Południowej po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Początkowo były wykorzystywane jako rośliny ozdobne i lecznicze, a dopiero pod koniec XIX wieku poznano się na ich wartościach kulinarnych.
Pomidory zawierają bogactwo witamin (m. in. C, K, B9) i składników mineralnych (potas, magnez, fluor, miedź), przez co zapewniają zdrowie i urodę. Chronią organizm przed chorobami serca, wątroby i nerek, zawierają likopen – związek antynowotworowy, którego największe ilości występują w przecierach, koncentratach i ketchupie. Ponadto wpływają na szybki wzrost, działają uspokajająco i rozweselająco. Sok z pomidorów upiększa cerę.

Źródło tekstu: „Atlas warzyw i owoców” Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
Źródła zdjęć: dzialkowiec.pixelart.com.pl, onka.com.pl, zdrowieznatury.blox.pl, hipokrates2012.wordpress.com, vismaya-maitreya.pl, fresh-market.pl, wymarzonyogród.pl, swiatkwiatow.pl, sadownictwo.blox.pl, urodaizdrowie.pl, milionkobiet.pl, pixabay.com, sklep.etebelle.pl, niam.pl, ogroinfo.pl, eszkola-wielkopolska.pl
____________________
Jakoś dzisiaj nie mam za wiele do powiedzenia, oprócz tego, że witam się z Wami po „urlopie”. Wracam do Was z nowym zapasem energii i pomysłów.
Trzymajcie się ciepło,
Nessa

9 komentarzy :

  1. Uwielbiam grejpfruty i borówki mhhh :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię czytać takie ciekawostki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciekawostki, całe studia zakuwam o właściwościach prozdrowotnych warzyw i owoców ale nigdy nie pomyślałam żeby odkryć ciekawostki tego typu :) super ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ale tutaj kolorowo i smacznie :) warto wiedzieć takie wiadomości i mieć świadomość co się je to jest bardzo obszerny temat i fajnie został szczególnie przedstawiony :) pozdrawiam http://the-hearty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię warzyw, owoców też mało co, ale akurat za borówkami przepadam :D
    obserwuję ♥
    http://michalinastaniec.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny post :) + obserwuję

    http://aniamojepasje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pościk :D p. Kozłowska-Wojciechowska to ta ekspertka z wiem co jem/ ?:D bardzo ją lubię i zawsze oglądam haha, chętnie przeczytam wiecej takich postów :) buźka.

    OdpowiedzUsuń

☆Dziękuję za Twój komentarz
☆Zostaw proszę link do swojego bloga - odwdzięczę się za Twoją opinię
☆Nie uznaję "obserwacji za obserwację", obserwuję tylko te blogi, które mi się podobają.